rad Blankokrídlovce - Osy


Majú dva páry blanitých krídiel. Ústne ústroje sú hryzavé, niekedy premenné na lízavé (včely). Vyvíjajú sa premenou dokonalou. Niektoré druhy sú z pohľadu človeka užitočné – ich larvy požierajú škodlivý hmyz. Iné druhy sú škodlivé. Niektoré druhy žijú v spoločenstvách – včely, osy, mravce.
Osy sa veľmi významne podieľajú na udržiavaní prírodnej rovnováhy. Kŕmia svoje larvy mäsom, a to prevažne mäsom iného hmyzu. Kto pozoroval na svojej povale sršnie hniezdo, alebo hniezdo osy saskej, určite si všimol, že robotnice ustavične vláčia do hniezda rôzny hmyz, ktorý až na povrchu hniezda často zbavujú krídel, nôh a iných menej svalnatých častí. Niekedy je pod takýmto hniezdom celá kopa odpadkov z takejto činnosti. OSY patria do čeľade (Vespidae) tvoria skupinu príbuzných druhov hmyzu (Vespula -osa, Polistes -osík, Vespa -sršeň) s hladkými rovnými žihadlami, ktoré im umožňujú opakované bodnutie bez toho, že by to hmyzu uškodilo. Ojedinelo sa stáva, že aj osa ponechá žihadlo v rane, takže nález zabodnutého žihadla nemusí jednoznačne svedčiť pre bodnutie včelou. Poznáme vyše 10000 rôznych druhov ôs, ktoré majú rozličné spôsoby života. Najznámejšou je osa obyčajná.

Osa obyčajná - Vespula vulgarisOsa obyčajná – Vespula vulgaris

Osa obyčajná dorastá do veľkosti až 15 mm. Je rozšírená v značnej miere. Dospelé osy sa živia nektárom a sladkým ovocím, v ktorom vykusujú dužinu. Larvy ôs sa živia hmyzom. Dospelé robotnice lovia húsenice, muchy a ďalší drobný hmyz, ktorý nosia do hniezda ako potravu pre svoje larvy.Hniezda si robí v zemi. Hniezdo stavia samička tak, že v dutinke v zemi začne stavať hniezdo niekedy do priemeru 30 cm. Živí sa hmyzom. Žije v kolóniách, osie kolónie začínajú každý rok znovu. Na jeseň sa v bunkách narodia osy robotníčky, z ktorých sa neskôr vyvinú kráľovné alebo samce. Opúšťajú kolóniu a po spárení si nájdu miesto kde prezimujú. Robotnice a niektoré samce cez zimu zahynú. Kráľovné však budúci rok vylezú, aby založili novú kolóniu.
 

Osa útočná - Vespula germanicaOsa útočná - Vespula germanica

Je rozšírená po celom území. Tvorí veľké rodiny, asi 3000-5000 členov. Veľkosť robotníčky osy útočnej (Vespula germanica) je 12-16 mm, samička meria 16-20 mm. Okraj očí má žltý a na žltom štíte hlavy má jeden alebo aj tri čierne body. Hniezdo si najčastejšie robí v podzemných dutinách, v múroch a pod. Príbuzných rodom osy je sršeň (Vespa), ktorý je asi 1,5 až 2-krát väčší a stavia si aj plástové hniezda zavesené o podklad stopkou.