rad Dvojkrídlovce - Muchy


Majú jeden pár blanitých krídiel. Druhý pár je premenený na tzv. Kyvadielka. Kyvadielka pomáhajú muchám udržiavať si rovnováhu. Muchy sú najlepšími umelcami v lietaní, dokážu sa vznášať, pristávať kolmo, lietať dopredu i dozadu. Ústne ústroje sú lízavé alebo bodavocicavé. Premena je dokonalá. 

Mucha domáca - Musca domesticaMucha domáca - Musca domestica

Je najbežnejšou a nahojnejšou muchou v domácnostiach, potravinárskych prevádzkach, chove hospodárskych zvierat, obchodoch, skladoch. Veľkosť 7 – 8 mm, farba sivočierna, na hrudi má 4 pozdĺžne čierne pruhy. Ústne ústroje má lízavé. Samička kladie v jednej znáške 200 vajíčok. Vajíčka kladie do hnoja, menej často do hnijúcich odpadkov. Z vajíčok sa liahnu beznohé larvy, 2 x sa zvliekajú, za 7 – 8 dní sa zakuklia. Dospelé muchy sa liahnu podľa podmienok, za 3 dni až 5 mesiacov. Pri teplote 20 – 25°C prebehne celý vývoj cca za 1 týždeň. Mucha sa dožíva podľa teploty počasia 2 až 13 týždňov. Mucha prezimuje buď v štádiu larvy alebo kukly, vzácnejšie ako dospelá mucha. Mucha domáca obťažuje človeka, zvieratá a prenáša pasívne na povrchu tela alebo výkalmi infekčne choroby.

 

Bodavka maštaľná – Stomoxys calcitransBodavka maštaľná - Stomoxys calcitrans

Je podobná muche domácej, ma ale bodavo cicavé ústroje. Rozmnožujú sa v slamovom hnoji alebo hnijúcom rastlinnom odpade.

 

 

Mäsiarka obyčajná - Sarcophaga carnariaMäsiarka obyčajná - Sarcophaga carnaria

Mäsiarka obyčajná dosahuje veľkosť 10-16 mm. Samička znáša živé larvy najčastejšie na mäso a na hnijúce látky organického pôvodu.

 

 

 

Slnivka izbová – Fannia canicularisSlnivka izbová - Fannia canicularis

Slnivka izbová, ktorej cikcakovité letecké exhibície môžete pozorovať v okolí lampy, si najradšej hovie v hnijúcom rastlinnom odpade, močovkových jamách a žumpách. Toto prostredie tiež považuje za ideálne pre svoje potomstvo.
 
 
 

Bzučivka obyčajná - Calliphora vicina

Bzučivka obyčajná - Calliphora vicina

Bzučivka obyčajná je čiernomodrá robustná mucha s kovovým leskom na zadočku. Hlava a oči sú červenkasté. Bzučivka obyčajná dosahuje veľkosť 10 mm. I ona môže prenášať široké spektrum pôvodcov infekčných nákaz. Vývoj trvá 2–3 týždne, samička kladie vajíčka do rozkladajúcich sa organických látok, ale tak tiež do rán.

 

Bzučivka - Lucilia sericataBzučivka zelená - Lucilia sericata

Bzučivka zelená je stredne veľká mucha, prevážne kovovo zeleného alebo modrého zabarvenia. Lízavé ústne orgány, oči a krídla má dobre vyvinuté. Kladie vajíčka do rôzných hnijúcich látok živočišného pôvodu, napríklad mäsa alebo fekálií, kde se vyvíjajú larvy. Bzučivky sú prenášači patogénnych mikroorganizmov na ľudí i zvieratá. O liečebných účinkoch lariev Bzučivky zelenej vedeli už starí Egypťania.